27.9.2010

Onneksi olkoon!

Suomalaisten velat +90% – tässä selitys
Tilastokeskus kertoi tänään suomalaisten velkojen lähes kaksinkertaistuneen vuosina 2002-2009. Suomen Pankin ekonomisti Risto Herrala sanoo Uudelle Suomelle, että syytä suureen huolestumiseen ei poikkeuksellisesta kasvusta huolimatta ole: "noin keskimäärin" suomalaiset eivät elä liian riskillä.
...
Mietitäänpäs tätä hetki...
Haluat ostaa talon. Talo maksaa 100€. Menet pankkiin ja sanot, että haluat lainaa. Pankki sanoo, että saat 100€ lainaa, mutta vakuudeksi on laitettava talo. Tämän lisäksi sinun on maksettava 2% vuotuinen korko. Suostut.
Nyt pankki luo vakuuttasi vastaan täysin tyhjästä 100€ ja laittaa ne vastaperustetulle tilille (huomasitko, ettei uunituoreita euroja laitettu sinun vanhalle tilillesi? Hmm... miksiköhän?). Tämän jälkeen menit ja ostit talon.
Onneksi olkoon!

Nonih. Kysytäänpäs se kaikkein tärkein kysymys: Mistä luulet maksavasi lainan korot?
Lainaamasi 100€ on jo päätynyt kiertoon. Eli periaatteessa (mutta ei käytännössä) sinulla mahdollisuus ansaita ne takaisin ja suorittaa velkasi pankille. Tämä ei siis ole ongelma. Korot taas ovat, koska pankki ei luonut niitä lainan myöntö hetkellä. Eli mistä korot maksetaan?

Minä vastaan sinulle, oi sinä kunnioitettu asuntovelallinen: Korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta lainasta. Olet tietämättäsi lähtenyt mukaan velkapyramidiponzihuijaukseen. Onneksi olkoon!
Nyt vain reippaasti suosittelemaan kaikille tuttavillesi ja serkuille ja kummin kaiman kavereille talon ostoa. Nimittäin jos-ja-kun he sen onnellisen päätöksen tekevät, sinä voit ehkä-ehkä selvitä kuiville (eli maksaa lainasi)!

Taisi Suomen (keskus)pankin ekonomisti Herra Herrala puhua vain omasta asuntolainastaan.

Ei kommentteja: