30.8.2010

Kuluttajien uskolla on suuri merkitys

Suomelle huikea luku: ”Kansa on oikeassa”
...Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila kertoo Uudelle Suomelle, että pankki tullee nostamaan ennustettaan tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvusta 3 prosentin paikkeille.
...
Nordea ennustaa 3,5 prosentin kasvua
...
”Suomen talous elpyy lähivuosina vaihtelevalla tempolla. Talous kasvaa lähiaikoina reippaasti edellisestä vuodesta, parhaimmillaan jopa yli 6 prosentin vauhtia. Ensi kesänä voidaan käväistä tilapäisesti jopa alle kahden prosentin, mutta keskimäärin talous kasvaa lähivuosina mukavasti”, Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.
...
"Hyvästi lama, talouden kasvu kiihtyy lisää"
...
OP-Pohjola ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia viime vuodesta, kun aiempi arvio oli 1,5 prosenttia. Ensi vuonna se arvioi kasvun olen tämän vuoden luokkaa eli 2,7 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 2,5 prosenttia.

...
No mutta. Tämäpä vasta hienoa!
Mutta... miten Suomen BKT kasvaa?
Suomen talous elpyy lähivuosina vaihtelevalla tempolla. Talous kasvaa lähiaikoina reippaasti edellisestä vuodesta, parhaimmillaan jopa yli 6 prosentin vauhtia. Ensi kesänä voidaan käväistä tilapäisesti jopa alle kahden prosentin, mutta keskimäärin talous kasvaa lähivuosina mukavasti 
”Jos vaihtoehtona on valita, hyydyttääkö Euroopan keskuspankki velkamaiden kasvun vai pitääkö se rahapolitiikan liian kevyenä nopeammin kasvavissa maissa, voi ajatella sen toimivan pragmaattisesti ja valita jälkimmäisen vaihtoehdon. Emme muutenkaan usko, että Euroopan keskuspankki kiristää rahapolitiikkaa ennen ensi vuoden loppua”
Nordean pääekonomisti Martti Nyberg
Tänä vuonna kasvu on nettoviennin varassa. Ensi vuonna kotimainen kysyntä voimistuu ja arvioimme investointien kasvavan viisi prosenttia ja yksityisen kulutuksen kolme prosenttia. Samalla tuonti kasvaa nopeammin kuin vienti ja nettoviennin vaikutus pienenee.
OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen
-On täysi syy uskoa, että vuoden päästä kansantalous on parempi ja työttömyys vähäisempää.
-Ja sitten vielä Newsweek-lehti rankkaa maailman parhaaksi, kyllä sekin joihinkin vaikuttaa, hän hymähtää.
-Se on tosi suuri tekijä, käyvätkö suomalaiset kaupassa ja käyttävätkö palveluita. Kuluttajien uskolla on suuri merkitys.

Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila
Nopea yhteenveto:
- Talous kasvaa vaihtelevalla tempolla mukavasti edellisistä vuosista.
- Mikäli euvostoliiton keskuspankki ei jatka euvostoliiton pankkijärjestelmän ylläpitämistä, niin koko korttitalo kaatuu. Silleen pragmaattisesti ajatellen.
- Kotimainen kysyntä voimistuu, koska ihmiset luottavat talouteensa ja ottavat lisää velkaa.
- Investoinnit kasvavat, koska ihmisillä on ostovoimaa (koska he ottivat velkaa).
- Tuonti ylittää viennin ja näin ollen Suomen kansalaisten on otettava lisää velkaa. Tai jos he eivät tee sitä vapaaehtoisesti niin sitten Valtio tekee sen heidän puolesta.
- On täysin uskosta kiinni, että kansantalouden tilanne paranee ja työttömyys alenee.
- Kuluttajien on kulutettava, vaikka sitten velaksi.
- Kuluttajien uskolla on suuri merkitys. (Tämä on niin hyvä!)

Herrat Uotila, Hirvonen ja Nyberg.
Ilmoittautua asiakkaaksi työ- ja elinkeinotoimistoon (työkkäriin) kulkematta lähtöruudun kautta.

Ei kommentteja: