11.2.2010

Kreikka pelastetaan! Eiku... Facepalm!

EU-ministerit sopivat Kreikka-avusta, EKP ja IMF mukana
Valtiollisen velkakriisin runtelema Kreikka on saamassa EU-maiden valtiovarainministerien sorvaaman apupaketin tuekseen. Asiasta kertoi EU:n presidentti Herman Van Rompuy uutistoimistojen mukaan.
Eli ylivelkaantunut Kreikka aiotaankin pelastaa. Ok. Hienoa, mutta millä? (Kuka oikeasti äänesti tuota Von Rompay:tä? En minä ainakaan. Neuvostoliitossa oli täsmälleen sama meininki. Korkeisiin virkoihin nimitettiin.)
Uutistoimisto Reutersin haastatteleman EU-lähteen mukaan apupaketti nojautuu EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n asiantuntemukseen, mutta ei sisällä IMF:n rahoitusta. Van Rompuy sanoi tiedostusvälineille, ettei apupaketti muutenkaan sisällä suoraa rahallista tukea, vaan siinä on pikemminkin kyse EU-maiden valmiudesta avustaa Kreikkaa, jos tilanne sitä vaatii.
Ahaa! Eli Kreikkaa "autetaan" maksamaan velkansa mm. leikkaamalla julkisen sektorin (terveydenhuolto, peruskoulu ja niin edelleen) menoja, jonka jälkeen sitä "neuvotaan" myymään kaiken valtiolle (yhteisö, jonka jäsen olet) kuuluvan omaisuuden. Kanin terveiset Kreikkalaisille: Voisitte samalla kysyä IMF:ltä, että minkä tasoisiin lukuihin Kreikkalaisten pitäisi PISA-kokeessa ja elinajanodotteessa tähdätä, että velka saadaan maksetuksi?
"Ei tässä ole mukana mitään rahallisia lahjoja tai tukiaisia. Kyse on korollisista lainoista, joita voidaan myöntää, jos maa on vaarassa ajautua kurimukseen finanssimarkkinoilla", Itävallan liittokansleri Werner Faymann kertoi televisiohaastattelussa, jota MarketWatch siteerasi.
Ja jatkuu vain! Eli euvostoliiton apupaketti Kreikalle on maansa myyminen ja/tai vanhan velan maksaminen uudella velalla.
Eihän tämä nyt voi olla totta?
Katsotaanpas mitä aiheesta kirjoitettu muualla.
Germany and France strike deal to rescue Greece from debt crisis
One possibility would be for Germany, via a state-owned bank, to buy Greek government bonds, ensuring that its short-term debt requirements are financed. 
Suomennus.
Yksi mahdollisuus olisi, että Saksa ostaisi valtion omistaman pankin kautta Kreikan valtion velkakirjoja.
Jotka Kreikan pitää ostaa takaisin (korolla tietenkin). Eli laina se tämäkin olisi.
EU leaders reach deal to rescue Greece
Polish Prime Minister Donald Tusk told reporters earlier that the aid, which would amount to the first bailout of a euro zone members since the currency was created 11 years ago, was likely to come in the form of loans.
"It could be voluntary loans from member states. That seems to be the best option," Tusk said.
Äärimmäisen huono suomennos:
Puolan pääministeri Donald Tusk kertoi reportteille, että ensimmäinen apupaketti sen jälkeen kun euvostoliiton valuutta 11 vuotta sitten luotiin, tulee todennäköisesti koostumaan lainoista. "se voi koostua vapaaehtoisista jäsenmaiden myöntämistä lainoista. Se näyttää parhaalta mahdollisuudelta", sanoo Tusk.
Ja mistä jäsenvaltiot saavat lainaamansa rahat? Yksityisiltä pankeilta, koska euvostoliitossa keskuspankkia on erikseen kielletty lainoittamasta viranomaisia tai julkista sektoria.

Jean-Luc!

Ei kommentteja: