25.2.2010

Deflayzion!

US bank lending falls at fastest rate in history
David Rosenberg from Gluskin Sheff said lending has fallen by over $100bn (£63.8bn) since January, plummeting at an annual rate of 16pc. "Since the credit crisis began, $740bn of bank credit has evaporated. This is a record 10pc decline," he said. 
...
The M3 broad money supply – watched by monetarists as a leading indicator of trouble a year ahead – has been contracting at a rate of 5.6pc over the last three months. This signals future deflation. 
Äärimmäisen huono suomennos:
Gluskin Sheffin David Rosenberg sanoi, että lainaaminen on romahtanut yli 100 miljardia dollaria sitten Tammikuun. Sukellus on ollut 16 prosenttia vuosittaisesta tasosta "kun luottokriisi alkoi 740 miljardia dollaria pankkirahaa (velkaa) on haihtunut. Tämä on ennätyksellinen 10 prosentin pudotus", hän sanoi.
...
M3 rahavaranto-  jota monetaristit seuraavat pääasiallisena indikaattoina tulevien vuosin ongelmista - on supistunut 5.6 prosentin vauhtia viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tämä kertoo tulevasta deflaatiosta.
Nyt pitää hieman selittää.
Kierrossa olevaa rahamäärää hallitsevat keskuspankit ja pankit. Ne hallitsevat sitä (rahamäärää) lainojen myöntämisellä (tai myöntämättä jättämisellä) sekä koroilla. Koko homman voisi yksinkertaistaa näin:
- Löysät lainaehdot ja/tai alhaiset korot = nousukausi.
- Kireät lainaehdot ja/tai korkeat korot = lama.
(Tällä hetkellä lainaehdot ovat kireät ja korot alhaiset sekä vakavaraisuusvaatimusta on nostettu = lainahanat ovat kiinni)
Taloutemme on 100% riippuvainen pankeista ja niiden myöntämistä lainoista. Se on jopa niin riippuvainen niistä (pankeista), että ~95% kaikesta kierrossa olevasta rahasta on jonkun ottamaa lainaa. Itse asiassa euvostoliitossa ja ameriikassa koko homman voisi kiteyttää näin: ennen kuin euro/dollari voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).
Nyt-kun-kerta pankit lainaavat kirjanpitokikkailulla tyhjästä luotua rahaa, niin ainoa paikka mistä korot voidaan maksaa, on omasta tai toisen lainaamasta rahasta.
Kaikki edellä selvitetty tarkoittaa äärimmäisen herkkää velkapyramidiponzia: Mikäli kukaan ei ota lainaa sinun jälkeesi (siis jos olet ottanut lainaa) et voi maksaa velkaasi takaisin, koska kierrossa oleva rahamäärä ei kasva tai pysy samana.
Eli deflaatio tarkoittaa sitä, että (melkein kaikki) raha palautuu takaisin sinne mistä se alunperin tulikin: pankkiin. Ja mitä enemmän kierrossa oleva raha määrä supistuu, sitä syvempi lamasta tulee.
Ja mitä lama tarkoittaa? Noh tietenkin työttömyyttä, konkursseja, lainanhoito-ongelmia, maksuhäiriöitä ja niin edelleen. Kaikkea sitä mitä vain saadaan aikaiseksi kun vaihdonvälineestä tulee niukkaa.

Tässä on amerikkan deflaation tilanne:
Chart of U.S. Money Supply Growth
Tässä euvostoliiton:
 

Great Depression tulee näyttämään piknikiltä siihen verrattuna mitä on tulossa.

Ei kommentteja: